Amsterdam moet eerste Nederlandse slavernijmuseum krijgen

Eergisteren is in de gemeenteraad het initiatiefvoorstel “Een stap naar erkenning van het Amsterdamse slavernijverleden” unaniem aangenomen. Hierdoor gaat het stadsbestuur de mogelijkheden onderzoeken voor “een voorziening” die vertelt over het slavernijverleden.

Initiatiefvoorstel

Al op 30 juni jl deden raadsleden Blom, Duijndam en Mbarki het initiatiefvoorstel voor een Slavernijmuseum. “Amsterdam heeft als stad het trans-Atlantisch slavernijverleden als belangrijke pijler van de huidige samenleving. Het is de andere, onderbelichte, zijde van onze geschiedenis van ongebreideld vergaarde rijkdom die fysiek zichtbaar is in de binnenstad, maar ook onmetelijk leed heeft berokkend  aan miljoenen mensen.” Dit zijn de eerste twee zinnen uit het initiatiefvoorstel van leden van PvdA, GroenLinks en SP. Afgelopen woensdag is tijdens de raadsvergadering het voorstel unaniem aangenomen.

komst museum

Het stadsbestuur wil in eerste aanleg onderzoek doen naar de vorm van een museale voorziening. Ook zal de wenselijkheid en het draagvlak onder de loep worden genomen. Hier zullen ook het rijk en andere partijen bij betrokken worden. Als het aan het college ligt kan daar vaart achter worden gezet en kunnen de eerste onderzoeken dit jaar al van start gaan.

In Verdieping Amsterdam spraken wij met Simion Blom een van de initiatiefnemers. Wij vroegen hem oa hoe het museum vorm moest krijgen en waarom Amsterdam de aangewezen stad is om het museum te huisvesten.

 

 

Ik denk dat het een paar jaar gaat duren

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *